Jak dbać o naczynia? w SalonMeblowy.net.pl

Internetowy sklep meblowy - producent mebli SalonMeblowy.net

Koszyk

Kontakt

pn-pt 8-18, sb 9-14 (bezpł.)

pn-pt 8-18, sb 9-14

Promocje

Poniżej prezentujemy listę aktualnych promocji:

Nowość! Meble z nadrukami - wybierz swój unikalny wzór

18

06.2018

Jak dbać o naczynia?

Naczynia kuchenne wymagają szczególnego traktowania. Jeśli chcesz, by garnki czy patelnie teflonowe i ceramiczne służyły Ci jak najdłużej, przeczytaj krótki poradnik. O tym, że naczynia są drogie, nie trzeba nikogo przekonywać. Dlatego lepiej je traktować z należytą starannością niż kupować co chwilę nowe sprzęty.

Jak dbać o naczynia teflonowe?

Powłoka teflonowa świetnie sprawdza się w patelniach grillowych / źródło: Depositphotos

Powłoka teflonowa świetnie sprawdza się w patelniach grillowych / źródło: Depositphotos

Po pierwsze, każde naczynie teflonowe (garnek czy patelnię), powinniśmy po umyciu osuszyć i natrzeć wewnętrzną powłokę małą ilością oleju. Nie można jednak robić tego zaraz po zdjęciu z kuchenki, gdy sprzęt jest rozgrzany! Należy poczekać aż ostygnie. W innym razie naczynie może się odkształcić. Nie można też pod żadnym pozorem zalewać gorącej patelni zimną wodą. Podczas gotowania czy smażenia zapomnij o ostrych sztućcach. Mogą one porysować teflon – taka patelnia będzie nadawać się tylko do wyrzucenia. Najlepiej stosować sztućce drewniane, plastikowe albo silikonowe.
Do mycia naczyń teflonowych nie używaj ostrych myjek czy zmywaków. Idealna do ich czyszczenia jest miękka strona gąbki. Nie martw się o efekt pielęgnacji – od powłoki teflonowej brud odchodzi bez problemu. Jeśli zmagamy się z większymi zabrudzeniami, naczynie najpierw powinniśmy zamoczyć. Dopiero później można je wyczyścić gąbką.
Podczas mycia teflonu należy sobie odpuścić stosowanie silnych detergentów. Mogą one zniszczyć delikatną powłokę. Staraj się czyścić naczynia teflonowe ręcznie. Na niektórych wyrobach jest co prawda oznaczenie „można myć w zmywarce”, ale teflonowi to nie służy. Ważny jest też sposób przechowywania. Nie stawiajmy na teflonowej patelni garnków czy innych sprzętów, które mogą ją porysować.

Jak dbać o naczynia ceramiczne?

Ktoś, kto raz użył dobrej patelni ceramicznej, będzie chciał smażyć na niej za każdym razem / źródło: Depositphotos

Ktoś, kto raz użył dobrej patelni ceramicznej, będzie chciał smażyć na niej za każdym razem / źródło: Depositphotos

Naczynia z powłoką ceramiczną są coraz bardziej popularne. Niektórzy wolą je niż dotychczasowe ulubione wyroby pań domu – naczynia teflonowe. Obie powłoki jednak się od siebie różnią. Dlatego powinniśmy je traktować inaczej. Na naczyniach ceramicznych nie powinno się smażyć bez tłuszczu. Tłuszcz jest potrzebny, ponieważ w innym razie patelnia nie nagrzeje się powyżej 450 stop. C. Nie stosując tłuszczu przegrzewamy naczynie, przez co powłoka traci swoje właściwości.
Naczynie, które jest wyposażone w powłokę ceramiczną, cechuje się zwykle wysokim przewodnictwem cieplnym. Nie musimy więc używać maksymalnej mocy płyty grzewczej – wystarczy zwykle poziom średni lub niski. Przy maksymalnej mocy powłoka ceramiczna szybciej straci swoje właściwości. Zawsze po użyciu naczynie trzeba dokładnie umyć i wytrzeć. Jeśli tego nie zrobimy, na wewnętrznej powłoce będzie się osadzała warstwa kamienia co skróci żywotność nieprzywierającej powłoki.
Jeśli przygotowaliśmy na patelni ceramicznej potrawę, nie wkładajmy naczynia do lodówki. Dotyczy to w szczególności żywności z wysoką zawartością soli. Ceramika nie lubi soli, dlatego nie powinniśmy jej też stosować do czyszczenia naczyń z tego materiału. Podczas mycia nie powinniśmy też stosować ostrych myjek. Zdecydowanie skróci to żywotność ceramiki.

Podziel się ze znajomymi

Podobne wpisy na blogu