Jak robić soki owocowe i warzywne? w SalonMeblowy.net.pl

Internetowy sklep meblowy - producent mebli SalonMeblowy.net

Koszyk

Kontakt

pn-pt 8-18, sb 9-14 (bezpł.)

pn-pt 8-18, sb 9-14

Promocje

Poniżej prezentujemy listę aktualnych promocji:

Nowość! Meble z nadrukami - wybierz swój unikalny wzór

04

07.2018

Jak robić soki owocowe i warzywne?

Wiosna, lato i jesień to idealne pory roku na robienie soków z owoców i warzyw. Przeczytaj, co zrobić, by miały mnóstwo witamin. Soki owocowe i warzywne są bardzo zdrowe. Zawarte w „surowiźnie” składniki odżywcze są znacznie lepiej przyswajane niż te po obróbce cieplnej. No i mają mnóstwo witamin. Pamiętaj, że najlepsze są soki, wykonywane samodzielnie. Te kupowane w sklepach są często pasteryzowane, dosładzane i rozcieńczane.

Soki o różnych kolorach maja inne składniki odżywcze / źródło: ie6.pl

Soki o różnych kolorach maja inne składniki odżywcze / źródło: ie6.pl

Jak kupować składniki?

Najlepsze owoce i warzywa to te sezonowe. Tylko wtedy mamy pewność, że zachowują większość składników odżywczych. Jeśli kupujemy produkty pozasezonowe, musimy się liczyć z ich gorszą jakością. Są one bowiem sprowadzane z odległych krajów jako owoce i warzywa niedojrzałe. Dochodzą dopiero w drodze albo na miejscu. Mają mniej wartości odżywczych, gorszy smak i zapach.
W jaki sposób powinniśmy wybierać owoce i warzywa? Najlepiej bazować na swoich zmysłach – wzroku i powonienia. Zapach jest najważniejszy, wygląd można oszukać. Przykładem są chińskie truskawki, sprzedawane w lutym... Produkt musi wyglądać naturalnie, nie może mieć przesadnie intensywnego koloru. Większość owoców, gdy są dojrzałe, ma charakterystyczny zapach. Niektóre pachną kwaśno, gdy zaczynają się psuć. Kolejną zasadą jest stawienia na owoce i warzywa, sprzedawane„luzem”. Te pakowane trudno ocenić – choćby po zapachu.

Jak przygotować owoce i warzywa?

Przed wyciskaniem produkty należy dokładnie umyć. Powinniśmy to zrobić używając letniej wody. Zwróćmy uwagę na pozostałości ziemi, szczególnie na warzywach. Zdarza się, że jej odrobina potrafi zepsuć cały smak, na przykład soku z marchwi. Dalsze postępowanie zależne jest od tego, jakiej używamy wyciskarki. Większość owoców i warzyw trzeba pokroić na mniejsze części, ale nie zawsze tak jest. Na rynku dostępne są wyciskarki, które „łykają” jabłka w całości.
Czym wyciskać soki? W przypadku owoców z dużymi pestkami (śliwki, czereśnie, wiśnie) należy je usunąć. Podobnie jest z twardą skórą – na przykład melona czy arbuza. Możemy zaufać zasadzie, że jeśli skóra jest jadalna – jak w przypadku jabłka – owoc można wrzucić razem z nią. Pod skórą czai się mnóstwo składników odżywczych. Idealnie, jeśli możemy korzystać ze świeżych owoców i warzyw.

Niektóre wyciskarki mieszczą naprawdę spore owoce / źródło: ceneo.pl

Niektóre wyciskarki mieszczą naprawdę spore owoce / źródło: ceneo.pl

Czym wyciskać soki?

Do wyciskania soków najlepiej używać wyciskarki wolnoobrotowej. Dzięki niej witaminy i minerały oraz pozostałe składniki odżywcze są przez nas lepiej przyswajane. Poza tym za jednym razem możemy spożyć więcej warzyw i owoców, oszczędzając przy tym czas i energię. Picie świeżo wyciskanych soków szybko zaowocuje dobrymi zmianami w naszym zdrowiu i samopoczuciu. Poprawi się nasze trawienie i podwyższy odporność. Jaką przewagę ma wyciskarka wolnoobrotowa nad klasyczną sokowirówką? Przede wszystkim w tym pierwszym przypadku wyciskaniu towarzyszy niższa temperatura. Dzięki temu w soku pozostaje więcej wartości odżywczych. Poza tym wyciskarkę znacznie łatwiej się myje.

Podziel się ze znajomymi

Podobne wpisy na blogu