Stoły drewniane – jak wybrać odpowiednią wielkość? w SalonMeblowy.net.pl

Internetowy sklep meblowy - producent mebli SalonMeblowy.net

Koszyk

Kontakt

pn-pt 8-18, sb 9-14 (bezpł.)

pn-pt 8-18, sb 9-14

Promocje

Poniżej prezentujemy listę aktualnych promocji:

Nowość! Meble z nadrukami - wybierz swój unikalny wzór

26

10.2018

Stoły drewniane – jak wybrać odpowiednią wielkość?

Stół drewniany to najczęściej spotykany mebel w domu. Nic w tym dziwnego – można przy nim swobodnie zjeść posiłek czy porozmawiać ze znajomymi. W jaki sposób powinniśmy dobrać jego wielkość? Podstawowa zasada mówi, że dla jednej osoby potrzebujemy przestrzeń o wielkości 60 cm na 40 cm. To model idealny – nie zawsze możemy sobie pozwolić na tak wiele miejsca. Skąd się wzięły te liczby? 60 cm (szerokość) to przeciętna szerokość ramion osoby dorosłej plus kilka centymetrów luzu. 40 cm (głębokość) to wystarczająco dużo miejsca, by postawić zastawę – talerz, sztućce i jakiś napój.

Stoły drewniane rozkładane prostokątne

Stół drewniany okrągły zajmuje mniej miejsce niż prostokątny odpowiednik. / źródło: Meble Lampy Design

Stół drewniany okrągły zajmuje mniej miejsce niż prostokątny odpowiednik. / źródło: Meble Lampy Design

Stoły drewniane rozkładane to bardzo dobre rozwiązanie. Na co dzień można z nich korzystać, gdy są złożone. W takiej postaci nie zajmują zbyt wiele miejsca. Niezłym rozwiązaniem jest kupno stołu drewnianego rozkładanego o wielkości 80 cm na 120 cm. Mogą z niego korzystać cztery osoby – wtedy miejsca jest sporo lub sześć osób – jest trochę ciasno.
Po rozłożeniu możemy uzyskać znacznie większą powierzchnię. W sklepach dostępne są modele stołów drewnianych rozkładanych z dwoma blatami o wielkości, na przykład, 80 cm na 35 cm. Po rozłożeniu stołu uzyskujemy „plac” 80 cm na 190 cm, który umożliwia posadzenie nawet dziesięciu osób (wersja ciasna) lub ośmiu (znacznie więcej miejsca).

Stoły drewniane do jadalni

Stół drewniany powinien być praktyczny – nie za ciężki, ale też nie za lekki. / źródło: homebook

Stół drewniany powinien być praktyczny – nie za ciężki, ale też nie za lekki. / źródło: homebook

Do jadalni dobrze sprawdzą się stoły drewniane z okrągłym blatem. Mają one – w porównaniu ze stołami prostokątnymi - jedną podstawową zaletę. Zajmują mniej miejsca. Dla przykładu, jeśli mamy stół drewniany do salonu okrągły o średnicy 90 cm, mogą przy nim usiąść dość swobodnie cztery osoby. Przypomnijmy, że stół prostokątny dla czterech osób ma wielkość 80 cm na 120 cm, a więc zajmuje więcej miejsca. Wielu producentów wyposaża stoły okrągłe w dodatkowe blaty. Jeśli więc mamy trzy blaty o łącznej szerokości 105 cm, możemy tak powiększyć blat, by mogło usiąść przy nim dziesięć osób.
Dlaczego stół drewniany okrągły nadaje się przede wszystkim do jadalni czy salonu? Musi stać w centralnym punkcie pomieszczenia, co często wyklucza jego wykorzystanie w kuchni. Mało kto ma na tyle dużą kuchnię, by mógł sobie na to pozwolić.

Stoły drewniane – inne ważne cechy

Wielkość i kształt to nie wszystko. Musimy zwrócić uwagę także na inne cechy. Rozstaw nóg stołu. To cecha, która może znacznie ograniczyć funkcjonalność stołu. Jeśli nogi rozstawione są niefortunnie, przy stole siedzi się niewygodnie. Wysokość stołu. Blat musi być umiejscowiony na odpowiedniej wysokości. Idealnie, jeśli są to okolice 76 cm. Pamiętajmy, że stoły rozkładane mają grubsze blaty – trzeba znaleźć miejsce dla dodatkowych płyt. Pod tym względem stoły nierozkładane są praktyczniejsze.
Masa stołu. To kolejna bardzo ważna cecha. Jeśli stół jest ciężki, trudno go przestawiać. Z drugiej strony zbyt lekki stół świadczy o tym, że został on wykonany z kiepskich jakości materiałów. Im lepsze drewno, tym bardziej gęste, więc musi ważyć więcej niż np. popularna sosna czy świerk. W tym przypadku stoły nierozkładane także mają przewagę nad rozkładanymi.

Podziel się ze znajomymi

Podobne wpisy na blogu