1. kuchnia, urządzanie domu • SalonMeblowy.net.pl

Internetowy sklep meblowy - producent mebli SalonMeblowy.net

Koszyk

Kontakt

pn-pt 8-18, sb 9-14 (bezpł.)

pn-pt 8-18, sb 9-14

Promocje

Poniżej prezentujemy listę aktualnych promocji:

Nowość! Meble z nadrukami - wybierz swój unikalny wzór

27

06.2019

Jak urządzić kuchnię?

Aby urządzić kuchnię, nie potrzeba jakiejś wiedzy tajemnej, do której dostęp mają nieliczni. Musimy pamiętać jednak o zasadach, które nam to znacznie ułatwią. Należą do nich reguła „trójkąta roboczego” i „pięciu stref”. Kuchnia to szczególnie ważne pomieszczenie w domu. O ile meble w pokoju możemy przesunąć, o tyle z piekarnikiem czy zlewozmywakiem nie będzie już tak łatwo.

Układ jednorzędowy, zorganizowany na dwóch prostopadłych ścianach, pozwala swobodnie poruszać się po kuchni. Jego wadą jest kłopot zorganizowania trójkąta roboczego.

Układ jednorzędowy, zorganizowany na dwóch prostopadłych ścianach, pozwala swobodnie poruszać się po kuchni. Jego wadą jest kłopot zorganizowania trójkąta roboczego.

Trójkąt, ale nie bermudzki

W dużym skrócie w kuchni musimy znaleźć miejsce dla sprzętu AGD, koniecznego wyposażenia, blatów roboczych, na których będziemy przygotowywać potrawy i odpowiedniego oświetlenia. Do tego oczywiście źródło wody i odpływ muszą być w odpowiednich miejscach. Aby praca w kuchni przebiegała bezproblemowo, stworzono zasadę trójkąta roboczego kuchni.
Reguła ta nie jest nowością, ale nie zawsze się o niej pamięta. Opiera się ona na harmonogramie prac w kuchni. Można go podzielić na trzy punkty.

• wyjęcie produktów i naczyń, które będziemy wykorzystywać do przygotowania potrawy

• mycie żywności i ich przygotowanie do dalszego użycia

• obróbka końcowa – smażenie, pieczenie lub gotowanie

Aby praca w kuchni była jak najbardziej efektywna, należy odpowiednio ustawić wyposażenie, które nam to ułatwi. Są to w kolejności: lodówka, zlew i kuchenka. Pomiędzy tymi elementami powinna być odległość od 1 metra do 2 m. W małej kuchni – z racji ograniczeń – będzie to mniej, w dużej - więcej.

• lodówka i zlewozmywak - odstęp 120-210 cm

• zlewozmywak i kuchenka - odstęp ok. 120-210 cm (ew. 90 cm w małych pomieszczeniach)

• lodówka i kuchenka - nie więcej niż 120- 270 cm

• Ale zasad, którymi powinniśmy się kierować, jest więcej. Jeśli jesteś osoba praworęczną, warto ustawić tak wierzchołki naszego trójka, by poruszać się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Czyli po prawej stronie lodówki powinien być zlew itd.

Poza tym, kuchenka gazowa nie powinna być stawiana obok okna. Nagły podmuch powietrza może zgasić płomień, a to może skończyć się tragedią. Sąsiedztwo piekarnika z płytą i lodówki również nie jest wskazane. Te pierwsze emitują ciepłe, druga – chłodzi. Taki mariaż może wpływać na większe rachunki za prąd. Z tego samego powodu lodówki nie powinno stawiać się przy oknie – promienie słoneczne mogą ją ogrzewać. Takie ustawienie będzie możliwe, jeśli pomyślimy o nim przed wprowadzeniem do mieszkania czy domu. Później może być za późno. Zanim pobiegniemy do sklepu, by kupić niezbędny asortyment, należy dokładnie przemyśleć każdy szczegół.
Na przykład układ stołu z krzesłami, jeśli część jadalną chcemy wydzielić w kuchni. Świetnym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest stół rozkładany, na przykład model S3. W wersji złożonej może mieć on jedynie 110 cm na 80 cm. Miejsce znajdzie przy nim 6 osób. Jednak po dołożeniu dwóch blatów o łącznej długości 70 cm stół rozrasta się do monstrualnej wielkości: 180 cm na 80 cm. Taki blat pomieści 10 osób. Przy okazji warto pamiętać, by krzesła do kuchni byle nietapicerowane lub żeby materiał tapicerki był łatwy do czyszczenia.

Praktyczne szuflady znacznie ułatwią zorganizowanie miejsca na sztućce i inne drobne akcesoria.

Praktyczne szuflady znacznie ułatwią zorganizowanie miejsca na sztućce i inne drobne akcesoria.

Pięć stref i wszystko jest na swoim miejscu!

O czym należy jeszcze pamiętać, urządzając kuchnię? Miejsca na naczynia i mały sprzęt AGD powinno być sporo, ale nie można zawalić pomieszczenia szafkami. W przeciwnym razie będziemy mieli kłopot z poruszaniem się po kuchni. Możemy rozmieścić szafki na dwa sposoby.

• Układ dwurzędowy. Szafki umieszczone są na dwóch ścianach naprzeciwko siebie. Jago zaletą są duże możliwości „magazynowe”. Odległości pomiędzy rzędami szafek muszą być jednak na tyle duże, by można było swobodnie przejść.

• Układ jednorzędowy. Szafki rozmieszczone są na jednej ścianie lub dwóch (ale prostopadłych względem siebie). Ułatwia to nieco przemieszczanie się po kuchni ale jednocześnie ogranicza ilość miejsca, gdzie można coś schować i ilość blatów, na których można coś przygotować. Poza tym w układzie tym trudno stworzyć trójkąt roboczy.

Poza trójkątem roboczym, organizację pracy w kuchni ułatwi podzielenie jej na pięć stref:
• Strefa zapasów. To tutaj będziemy przechowywać żywność. Zaliczyć możemy do niej lodówkę, szafki np. na ryż i makaron oraz półki. Miejsce to powinno znajdować się jak najbliżej wejścia do kuchni.

• Strefa przechowywania. To miejsce na sztućce, naczynia i inne akcesoria (obieraczki, łyżki itd.). Możemy wybrać spośród dwóch opcji: zabudowa dolna lub dodatkowo górna.

• Strefa zmywania. W niej znajdują się zlewozmywak, kosze na odpady i, ewentualnie, zmywarka. Organizacja tego miejsca zależy w dużym stopniu od przestrzeni, którą dysponujemy.

• Strefa przygotowywania. Jej sercem jest blat roboczy – im większy, tym lepszy. Dobrze, gdyby miał przynajmniej 90 cm szerokości. Musimy także pamiętać o dobrym oświetleniu strefy.

• Strefa gotowania i pieczenia. Najważniejsze sprzęty w tym miejscu to piekarnik, płyta grzewcza. Opcjonalnie także kuchenka mikrofalowa i okap. Najlepiej, jeśli strefa ta sąsiaduje ze strefą przechowywania. Będziemy mieli łatwy dostęp do tego, co potrzebujemy.


W tak zorganizowanej kuchni gotowanie powinno być przyjemnością!

Podziel się ze znajomymi

Podobne wpisy na blogu