W jadalni najważniejszy jest stół
Jadalnia może oznaczać w zasadzie zarówno salon, jak i kuchnię. Jest to miejsce, w którym spożywamy posiłki samemu lub w gronie rodziny. Niezależnie od umiejscowienia, najistotniejszym meblem jadalni jest stół.
Trwałość, funkcjonalność, estetyka
Stół do jadalni musi spełnić szereg wymagań. Ma być trwały, stabilny, estetyczny, łatwy do czyszczenia a także najlepiej, żeby miał możliwość powiększenia swojej powierzchni poprzez rozłożenie. Różnorodność oczekiwań wynika z wielofunkcyjności stołów: służą do spożywania na nim posiłków, spotykamy się przy nich z rodziną, przyjaciółmi, organizujemy przyjęci i prywatki. Zdarza się także, że wykonujemy przy nim różne prace.
Dopasuj rozmiar stołu do pomieszczenia
Przed wyborem stołu dobrze jest wymierzyć miejsce, w którym będzie stół usadowiony. Pamiętajmy o uwzględnieniu miejsca na krzesła. Dla nich także trzeba wygospodarować odpowiednią przestrzeń, tak, aby można było bez problemu je odsunąć i wstać od stołu. W taki sposób powinniśmy mierzyć potrzebną przestrzeń – w sytuacji z odsuniętymi krzesłami. Dlatego, do stołów, które są w naszej ofercie, proponujemy również dobór krzeseł. W ten sposób można tworzyć własne zestawy.
Używaj podkładek przez pierwsze tygodnie
Blaty stołów zapewniają wysoką ochronę przed odbarwieniami powstałymi wskutek rozlania alkoholu lub działania wysokiej temperatury (np. rozlania gorącej wody).
UWAGA! Przez pierwsze 3 tygodnie po otrzymaniu od nas stołu należy używać podkładek. Jest to istotne, gdyż zamawiane stoły dostarczane są niemal prosto z fabryki. Lakier ochronny, który pokrywa blat potrzebuje około miesiąca, by uzyskać pełnię właściwości ochronnych. Po okresie 3 tygodni można spokojnie używać blatów bez podkładek.